Niezależny i subiektywny przewodnik po Londynie

David Bez pochodzi z Włoch, z Milanu. Jest grafikiem, dyrektorem artystycznym, fotografem. Uwielbia dobre jedzenie. Dba o to, co znajdzie się na jego talerzu. W pracy nie zawsze mógł pozwolić sobie na pełną godzinę lunchu, jednocześnie chciał jeść zdrowo. Zaczął robić sałatki, na szybko, przy swoim biurku. Koledzy z pracy z zaciekawieniem zaczęli obserwować, jak David przyrządza swe piękne, pełne barw kompozycje. Zainteresowanie wzrastało, David zaczął swym sałatkom robić zdjęcia i założył blog: Salad Pride. Za cel postawił sobie przyrządzenie sałatki przez następny rok, 365 dni i tyleż samo sałatek, każda inna. Znamy Davida i dokładnie pamiętamy, kiedy się to zaczęło, gdy jako głowa działu designu w Discovery Channel biegał po biurze z deską do krojenia…

 

salad pride collage

 

 

Londoners: Zanim zacząłeś swój sałatkowy projekt, jaką kuchnię preferowałeś? Włoską, angielską?

David: Jadłem głównie dania włoskie a także po trochę z kuchni libańskiej, tureckiej, indyjskiej, tajskiej i japońskiej, sporadycznie burgera czy brytyjski roast. 

 

Jesteśmy 4 lata później…

Ponad 11 000 fanów na Facebooku, prawie 13 000 osób śledzących Salad Pride na Instagramie, 40 000 wejść dziennie na blog!
Miesiąc temu okazała się książka Davida pt. “Salad Love. How to create a lunchtime salad every weekday, in 20 minutes or less”.

 

 

salad love book enha

 

 

Londoners: Czy początki zmiany diety na superfood były trudne? Nie czułeś się czasami głodny?

David: Nieee, czułem się pełen energii!

 

Nakład na Amazonie został wyczerpany i właśnie drukuje się więcej egzemplarzy. O Davidzie pisał The Times, Emerald Street, Cosmopolitan, Daily Mail

Dlaczego polecamy Wam tę książkę? “Salad Love” jest pięknie wydana- minimalizm, przejrzystość będące tłem do prezentacji barwnych sałatkowych kompozycji- David jest w końcu grafikiem. W książce znajdziecie 260 przepisów sałatek. Podzielone one są na pory roku, gdyż David zachęca do jedzenia produktów sezonowych. Pomysł na lunch znajdą tu weganie, wegetarianie, fani raw food, pescowegetarianie oraz jedzący mięso. Każdą z sałatek przedstawionych w książce, David przygotował sam na przerwie na lunch, sfotografował i skonsumował. Opis wszystkich czynności jest bardzo jasny i zrozumiały, tak jak proste jest samo w sobie przygotowanie każdej sałatki Davida, Włosi przecież lubią prostotę w jedzeniu.

 

sproting week

 

Londoners: Czy możesz doradzić gdzie kupować warzywa i owoce w Londynie? Gdzie Ty zdobywasz swoje?

David: Zapisałem się do wielu dostawców tzw. veggie boxes. Na początku byli to Abel & Cole, a teraz zamawiam w Riverford i Growing Communities z Hackney. To najlepszy sposób!

 

We wstępie do “Salad Love”, David podkreśla , że nie jest to książka kucharska i nie uczy w niej jak gotować. On sam nie jest szefem kuchni, po prostu uwielbia apetyczne, zdrowe jedzenie.
Wciąż mamy lato, zatem to idealny moment, by zmienić złe nawyki żywieniowe i zacząć przyrządzać wspólnie z Davidem pełne witamin sałatki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polish Jazz London Series

Pięć jazzoych koncertów artystów z Polski odbędzie się tego lata na Walthamstow i Leytonstone. Wszystko to w ramach Polish Jazz London Series…

Somerset House Summer Series – czyli koncerty pod gwiazdami…

Letnie koncerty pod gołym niebem na dziedzińcu Somerset House to wyjątkowe wydarzenie. Rewelacyjny line-up i równie rewelacyjna prognoza pogody, pozwolą zapamietać te koncerty na długo.